Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Αναλυτική Περιγραφή Διαδρομής 5 Km

 



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ 5 km

Το μήκος της διαδρομής είναι 4,5 χλμ.

Στην κεφαλή του αγώνα θα προηγείται εθελοντής ποδηλάτης της ομάδας TankTrail ενώ ουραγός θα είναι όχημα της εθελοντικής ομάδας FetesClub 4x4. Επίσης καθ’ όλο το μήκος της διαδρομής και με έμφαση στα «δύσκολα σημεία» θα υπάρχουν εθελοντές για καθοδήγηση και υποστήριξη των αθλητών. Ο αγώνας υποστηρίζεται από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και στον τερματισμό υπάρχει πλήρης υγειονομικός σταθμός του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Αφετηρία είναι η Γέφυρα της Σκοτεινής, σημείο συμβολικό, αφού εκεί είναι ο τόπος της εκτέλεσης ενός Γερμανού αξιωματικού των SS, γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή για το Ολοκαύτωμα των Ταξιαρχών.

Η δρομείς αρχικά θα κινηθούν Νότια προς Χαλκίδα επί της εθνικής οδού Κύμης – Λεπούρων για 900 μέτρα χωρίς σημαντικές κλίσεις και δεξιά μπαίνοντας στον περιφερειακό δρόμο των Ταξιαρχών. Ακολουθεί ανηφόρα με αρκετή κλίση μέχρι το 1,7 χλμ η οποία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη στα τελευταία 200 μέτρα περίπου. Η διαδρομή καθ όλο το μήκος της είναι άσφαλτος και πριν μπει στο χωριό περνάει μέσα από ήπιο αγροτικό τοπίο με πλούσια βλάστηση ανάμεσα σε ελιές και συκιές. Στο πιο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής (1,6 χλμ) οι αθλητές θα περάσουν έξω από ξωκκλήσι της Παναγίας απολαμβάνοντας στα αριστερά τους τη θέα προς τους Ταξιάρχες.

Στο 2,2 χλμ οι αθλητές θα στρίψουν αριστερά προς Ταξιάρχες και 100 μέτρα μετά θα συναντήσουν το σταθμό νερού. Εκεί θα συναντήσουν και τη διαδρομή των 10 χλμ η οποία έρχεται από δεξιά τους και πλέον είναι κοινή. 500 περίπου μέτρα μετά οι δρομείς φτάνουν στο κέντρο του Μαρτυρικού χωριού των Ταξιαρχών με σταθμό νερού και υγειονομικό σταθμό.

Εδώ οι δρομείς θα πρέπει να γνωρίζουν πως πίσω από τη ενθουσιώδη υποδοχή και το ζεστό χειροκρότημα των κατοίκων υπάρχει η έντονη συγκινησιακή φόρτιση, καθώς ο αγώνας αυτός μας υπενθυμίζει την τραγωδία της 24ης Μαΐου 1944, όπου ολόκληρο το χωριό λεηλατήθηκε και κάηκε πάνω από το μισό των σπιτιών του. Οπού το ναζιστικό έγκλημα και ο θρήνος των χαροκαμένων γιαγιάδων μας, άγγιξε τα όρια της παράνοιας!

Οι Ταξιάρχες ή αλλιώς Κακολύρι όπως οι ντόπιοι θέλουν να αποκαλούν το χωριό τους, έχουν πληθυσμό 250 κατοίκων και είναι κτισμένοι σε υψόμετρο 160 μέτρων περίπου. Κάποτε ήταν το χωριό των «κοφινάδων» καθώς εδώ άνθησε η τέχνη της καλαθοπλεχτικής. Το Κακολύρι ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση κατά την περίοδο 1942-1944 με πλήθος Κακολύριανων να συμμετέχουν ενεργά στον ΕΛΑΣ ή να υποστηρίζουν έμμεσα μέσω των οργανώσεων του ΕΑΜ.

Από το κέντρο του χωριού και για 1,5 χλμ η διαδρομή χωρίς σημαντικές ανηφόρες και κατηφόρες ακολουθεί τη μαρτυρική πορεία των συλληφθέντων Κακολύριανων προς τον τόπο εκτέλεσης τους όπου και ο τερματισμός και των δύο διαδρομών.

Στον τερματισμό, στους δρομείς θα παρέχονται: νερό, σάντουιτς, μπάρα δημητριακών, χυμός και μπανάνα.

Οι δρομείς και οι παρευρισκόμενοι μπορούν παράλληλα με την τελετή απονομών να επισκεφτούν το μοναδικό Μαυσωλείο που φιλοξενεί τα κρανία και τα οστά των περισσότερων μαρτύρων. Επίσης μπορεί να διαβάσει για την ιστορία του Ολοκαυτώματος και στη συνέχεια να απολαύσει μουσικά και χορευτικά δρώμενα που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ταξιαρχών με αφορμή την ιστορική επέτειο.

Τις διαδρομές μπορείτε να δείτε και στο Google Maps (εδώ) ή να τις κατεβάσετε σε gpx εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου